Banca discriminarii — August 29, 2016 07:54

,,Nici un fel de concedii de maternitate într-o perioadă atât de importantă pentru compania noastră!,,

Captură de ecran din 2016.08.29 la 00.53.07Chiar dacă trăim în secolul XXI, cînd în întreaga lume are loc o dezvoltare rapidă a democrației și drepturilor omului, în Republica Moldova încă se mai înregistrează cazuri de discriminare pe bază de gen. Femeile se promovează foarte puțin în politică și în funcții de conducere, sunt discriminate la locul de muncă.

În acest an, am documentat un caz de discriminare pe baza de gen. Cu acest caz s-a confruntat Anastasia, care lucra într-o companie privată. După 3 ani de lucru, directorul companiei a fost schimbat. Noul director le-a prezentat planul de dezvoltare pentru următorii 3 ani. El opta pentru crearea unei atmosfere plăcute în echipă.

Mai mult ca atît, noul director a avertizat tinerele specialiste să nu urmeze instinctul matern: ,,Nici un fel de concedii de maternitate într-o perioadă atît de importantă pentru compania noastră!,, De asemenea le-a asigurat că va găsi motiv pentru concedierea imediată.

,,În acel moment eu eram deja însărcinată, de aceea, auzind aceste vorbe, m-am simțit foarte prost. Am continuat să lucrez, păstrînd în secret sarcina, dar în scurt timp burta începuse să se cunoască. Aproximativ peste 2 luni, directorul mi-a spus: ,, Eu te-am avertizat. Compania nu are nevoie acum de o asemenea povară. Pleci binevol sau trebuie să te impun? “Am scris cerere și am demisionat”, povestește Anastasia.

,,Nu ați încercat să vă apărați drepturile? Să vă adresați undeva?,, m-am interesat eu.
,,Înțelegeam foarte bine că mi se încalcă drepturile și puteam să-mi păstrez locul de muncă, dar oricum nu mă simțeam confortabil să lucrez acolo. Asemena condiții puteau dauna sarcinii”, a răspuns Anastasia.

,,Cum ați trecut peste aceasta? Vă era dureros că au procedat astfel cu dvs?”, am întrebat eu. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/shariki-v-podarok/

,,Desigur că da. Cînd compania are nevoie de noi, folosește toate resursele specialiștilor, cunoștințele, abilitățile, experiența, timpul, dar cînd vine timpul să cheluie cîțiva bani pentru acest specialist, îl lasă în voia sorții. Mulțumesc rudelor și părinților că m-au susținut”, spune Anastasia.

Comentînd cu privire la acest caz, șefa Centrului pentru Drepturile Omului din Comrat, Svetlana Mironov a menționat că are loc încălcarea dreptului cu privire la muncă. ,,În acest care se încalcă dreptul cu privire la muncă. Codul muncii nu prevedere sarcina ca motiv de concediere și, de asemenea, este discriminare pe bază de gen. Anastasia nu trebuia să demisioneze, ci trebuia să protesteze”, spune Svetlana Mironov. Mai mult ca atît, activista pentru drepturile omului a menționat că acest lucru este foarte des întîlnit.

Conform legislației Republicii Moldova, toți au drepturi egale, indiferent de gen sau alte criterii. Legea nr 121 cu privire la ,,asigurarea egalității,, reglementează interzicerea discriminării sub orice formă.

Având în vedere situația actuală cu privire la discriminarea femeilor la locul de muncă, societatea și autoritățile Republicii Moldova ar trebui să-și unească eforturile și să lupte împotriva discriminării, precum și să asigure drepturi egale pentru femei la locul de muncă, care urmează să devină mame.

Dumitru Ianul

Acest material este publoicat în cadrul Proiectului “Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei storytelling, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu susținerea  financiară a Fundatiei Soros-Moldova/Programul Egalitate și Participare Civică. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului și nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Traducere: Natalia Ghilașcu

Lasă un comentariu

— required *

— required *