Actualitate, HIV/SIDA — November 18, 2016 04:08

“Frica nu moare” un film despre un tânăr infectat cu HIV, va fi proiectat la Festivalul Diversității

frica-nu-moare Filmul de scurt metraj “Frica nu moare”, realizat de Denis Croitor, Sandu Cebotari și Natalia Ghilașcu redă istoria unui tânăr care trăiește cu HIV. Acesta fa fi proiectat la Festivalul de Filme despre Diversitate și Drepturile Omului pe 4 decembrie la Cinematograful Odeon.

În film sunt selectate mai multe secvențe unde tinârul discută cu reprezentanții saloanelor de frizat despre posibilitatea de a accepta persoane ca el drept clienți. Denis trece prin diverse umilințe când coafezele află despre statutul său. Dovezile sunt vii și azi datorită unei camere de filmat care o ține mereu cu sine. Наши партнеры: https://cadourionline.md/sub/nedorogie-bukety-v-moldove/

Fimlul a fost produs după ce mai multe frizerii din Capitală i-au refuzat serviciile unui tânăr infectat cu HIV, atunci când acesta și-a divulgat statutul. Potrivit specialistilor, chiar si angajarea la frizerie a unei persoane seropositive este permisa, insa marea majoritate a firmelor care ofera aceste servicii sunt dezinformate.

Astăzi, oricărei persoane infectată cu HIV cu greu îi este oferit un serviciu dacă cei din jur cunosc despre statutul său. Denis spune că are propriul său frizer însă niciodată nu i-a vorbit deschis despre faptul că trăiește cu HIV din frica să nu-i refuze serviciile.

De acest lucru s-a convins când a testat reacțiile mai multor frizerii din capitală, iar presupunerile sale s-au adeverit. Altă coafeză l-a privit cu suspiciune când i s-a adus la cunoștință că este infectat cu HIV. În replică, pe un ton diplomatic, i-a răspuns că este puțin probabil că cineva se va ocupa de el.

Un sondaj efectuat de Fundația Soros Moldova arată că persoanele seropositive sunt discriminate mai frecvent la angajare în câmpul muncii (42%), la locul de muncă
(38%), în relaţiile cu autorităţile (25%) și la spital, policlinică (20%).

La Festivalul filmelor pentru diversitate vor fi proiectate peste 20 de filme locale, dar și internaționale despre diverse tematici care reflectă viața persoanelor LGBT, minorităților religioase, etnice, situația copiilor fără sprijin. Evenimentul este organizat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA în cadrul unui program de grant al absolventei Natalia Ghilașcu.

Lasă un comentariu

— required *

— required *